Opstellen ondernemingsplan, belangrijk voor het starten van de onderneming

Het ondernemingsplan maakt u in eerste instantie voor uzelf. Door een goed plan te schrijven en hierin details te werken komen mogenlijke risico’s aan de orde en confronteert u uzelf of het idee wel haalbaar is. Op de basis hiervan kunt de beslissing nemen; starten, voor onderzoek of plannen bijstellen. Ook na de start blijft het ondernemingsplan van groot belang. Hieraan kunt u namelijk nagaan of de onderneming zich wel ontwikkelt zoals beschreven en verwacht wordt. Mocht dit niet het geval zijn kunt u ingrijpen! Ook is het ondernemingsplan van groot belang voor derden, hierbij kunt u in gedachte nemen financiers, leveranciers of eventuele zakenpartners.

De inhoud van een ondernemingsplan moet duidelijk, overzichtelijk, verzorgt en consistent zijn. De tekst mag niet langdradig worden. Eventuele rapporten of onderzoeken kunt u het best als bijlage toevoegen. Voor een goed ondernemingsplan dient u aan de volgende onderwerpen te beschrijven;

Persoonlijke gegevens; hieronder valt natuurlijk uw personeel, maar ook de gezins- en of inkomenssituatie, financiële verplichtingen (denkt u aan maandelijkse kosten), opleiding en ervaring, sterkte-zwakte analyse en de motivatie voor het opzetten van uw eigen bedrijf.

Samenvatting plan; een korte samenvatting van het plan voordat u begint, de branche waarin u gaat opereren en het bedrijf dat u gaat oprichten. Een goede eerste indruk voor derden is belangrijk. Ook kunt u hier informatie plaatsen over de startdatum, de vestigingsplaats ect.

Juridische zaken; hierbij moet denken aan bijvoorbeeld; de rechtsvorm van uw onderneming, de handelsnaam, eventuele vergunningen, aansprakelijksheden, leveringsvoorwaarden en verzekeringen.

Commercieel plan; in dit onderwerpt beschrijft u de markt en of doepgroep, de sterke en zwakke punten van u concurrenten. Ook maar hoe de markt gaat betreden, hoe u zichzelf gaat presenteren en welke promotie u hiervoor gaat gebruiken.

Management plan; beschrijf wat uw producten en diensten zijn, hoe u deze ziet ontwikkelen in de markt, hoeveel personeel u denkt nodig te hebben en of u genoeg voorraad kunt leveren. Overgens analyseer je hier uw product en vergelijkt het met de prijs, kwaliteit, verpakking, garantie, onderhoud en service van je concurrenten.

Financieel plan; Hierbij besteed je aandacht aan de investerings & exploitatie begroting, het aflossingsplan, de specifieke privè uitgaven. Je sluit af met een liquiditeitsprognose.

Als je de boven genoemde onderwerpen en tips volgt kan je een successvol ondernemingsplan schrijven waarmee u de nieuwe onderneming veel meer overwinnings kansen geeft. Het is namelijk een feit dat bijna 50% van de nieuwe ondernemingen na 5 jaar al niet meer bestaan, zijn opgeheven of failliet zijn verklaart.

Stap 1Selecteer het type thuiswerk welke u graag wilt uitvoeren

Stap 2Vul de informatie naar waarheid in

Voornaam*:
Provincie*:
E-mail adres*:
De met een asterix (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.
Zonder geldig e-mail adres kunnen wij geen contact met u opnemen.