Bedrijfs financieringen, alles financieel in orde?

Financiering van uw eigen onderneming of bedrijf zult u niet ontkomen. Niet iedereen is in de positie om de financiering in geheel uit eigen vermogen te ontrekken. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om uw bedrijf toch nog te financieren, door bijvoorbeeld een lening af te sluiten.

Durfkapitaal, een stimulatie regeling voor geldverstrekkers aan ondernemers. Een particulier kan geld lenen aan ondernemers en hiermee ook van fiscale voordelen genieten. Recht op fiscale vrijstelling heb je pas als een financier met een speciaal fonds als intermediair optreedt (waarvan het fonds geld betrekt van particuliere geldverstrekkers, vroeger ook bekend als de Tante Agaath regeling).

Risicokapitaal, is kapitaal dat derden in een onderneming steken. Hierbij neemt de geldverstrekker meer risico dan normaal. Startende ondernemingen moeten vaak grote bedragen lenen, deze bedrijven kunnen beroep doen op vermogende particulieren (ook wel informal investors genoemd).

Leningen en banken, de meest voorkomende en bekenste financiering. Verkrijgbaar bij diverse banken en instellingen. De meeste banken moeten eerst overgehaalt worden voor een lening verstrekt wordt dit kan met bijvoorbeeld een ondernemingsplan. In het ondernemingsplan vertelt u precies de plannen en mogenlijkheden voor het bedrijf en de branche waarin het actief is. Uw financiƫle situatie zal worden getoetst bij het BKR in Tiel bij het aanvragen van een lening.

Leasing kent twee hoofdvormen, de financial lease en operational lease. Bij allebie de lease vormen koopt de leasemaatschappij voor uw bedrijf het afgesproken bedrijfsmiddel van de leverancier(s). Binnen de twee vormen zijn een aantal varianten mogelijk.

Bij Financial lease heeft de leasemaatschappij alleen het jurdische eigendom. De economische eigendom blijft echter bij de ondernemer zelf. Het bedrijfsmiddel zal dan ook op de balans van de ondernemer of bedrijf komen te staan.

Bij Operational lease heeft de leasemaatschappij het economische en het juridische in eigendom. De leasemaatschappij stelt het bedrijfsmiddel beschikbaar aan de ondernemer.