Belasting administratie, belastingconsulent of zelf doen?

Belasting administratie moet een aantal keren per jaar worden aangegeven, over de 4 kwartalen voor de BTW omzetbelasting en voor 1 april de inkomsten belasting van de onderneming. Vergis je niet, de inkomsten belasting is niet zomaar ingevult. Hiervoor heb je aardig wat tijd, inspanning en rekenmachines voor nodig. Fouten mogen niet gemaakt worden, want dat kan duur komen te staan. Het in huren van een belastingconsultent kan prijzig zijn, en is niet voor elke onderneming betaalbaar.

Belasting is een verplichte betaling aan de overheid waar van de overheid niets tegenover staat. Als er van de overheid wel een tegenprestatie is, wordt dit “retributie” genoemd.

Hoewel niemand graag belasting betaald, heeft belasting betalen toch een groot aantal positieve punten. Met belastinggeld worden doorgaans allerlei dingen gefinanciërd die de bevolking van dienst kunnen zijn. Zoals een betere infra-structuur (wegen e.d.), meer politie op straat, betere zorg en natuurlijk uitkeringen en subsidies.

In Nederland vormen belastingen de grootste inkomstenbron voor de overheid. In het jaar 2002 waren de inkomsten door belasting innen 129.6 miljard euro. Omzetbelasting en loonbelasting zijn hierbij de grootste partijen.

Het ministerie van financiën is verantwoordelijk voor de correcte afhandeling en vaststelling van de belasting. De echte afhandeling van alle belastingen en alles wat mee te maken heeft wordt gedaan door de Belastingdienst. Binnen de belastingdienst is de inspecteur verantwoordelijk voor onder andere alle verzoek- en bezwaarschriften en de aanslagregelingen.

Bij het betalen van belastingen zijn er twee mogelijke belastingsoorten van elkaar te onderscheiden. Dit zijn de directe, en de indirecte belastingen. Bij de directe belastingen wordt de belasting door de belastingplichtige zelf afgedragen aan de belastingdienst. Zoals bij bijvoorbeeld inkomstenbelasting. Bij indirecte belastingen betaald iemand anders deze. Zoals bij bijvoorbeeld accijnzen.

Stap 1Selecteer het type thuiswerk welke u graag wilt uitvoeren

Stap 2Vul de informatie naar waarheid in

Voornaam*:
Provincie*:
E-mail adres*:
De met een asterix (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.
Zonder geldig e-mail adres kunnen wij geen contact met u opnemen.