Advocaat

Het beroep van advocaat is het bij wet geregelde beroep van juridische hulpverlener. De advocaat is exclusief bevoegd in gerechtelijke civiele en strafrechtelijke procedures bijstand te verlenen. De advocaat als belangenbehartiger is altijd partijdig. De advocaat is gehouden aan een wettelijke geheimhoudingsplicht. Zij kunnen niet gedwongen worden te getuigen over zaken die hen in hun functie worden toevertrouwd.

Heb ik een advocaat nodig?

Niet in elke zaak of rechtspraak heeft u een advocaat nodig. Vooral in kleinere gevallen of vervolgingen is een advocaat overbodig. Bijvoorbeeld bij de kinderrechter: hier spreken de ouders of verzorgers, getuigen of het kind zelf de hoofdrol. Ook bij kleine vervolgingen zoals een rechtszaak over graffiti spuiten is het meestal overbodig een advocaat in de arm te nemen. Dit bespaart uiteraard de nodige kosten. Bij grootte re vervolgingen zoals geweldpleging, mishandeling of echtscheiding is het aan te raden wel een advocaat in handen te nemen.

Advocaat Nodig?

Mocht u een advocaat nodig hebben, dan heeft in u Nederland keuze uit meer dan 10.000 advocaten! Advocaten vragen vaak hogen uurtarieven en u moet maar net de goede advocaat vinden voor uw juridische problemen. Bij het zoeken naar een geschikte advocaat kunt u op de volgende zaken letten:

  • Heb ik wel een advocaat nodig? In vele kleine rechtszaken of vervolgingen kunt u het alleen af.
  • Is de advocaat die ik op het oog heb wel gespecialiseerd in mijn probleem?
  • Zit de advocaat wel bij mij in de buurt en heeft hij genoeg tijd voor mijn zaak?
  • Welke tarieven hanteert de advocaat en kan er korting verbonden worden aan meerdere?
  • Doet hij of zij ook pro Deo (toegevoegd) werk?
  • Hoeveel kost een intake gesprek? (Meestal is dit gratis).

Wilt u meer informatie? Op korte termijn zullen wij de volgende artikelen toevoegen aan onze site. Sla deze pagina op in uw favorieten en kom later nog eens kijken.